Tantra

het pad naar een hoger bewustzijn

Tantra & Misbruik

Onlangs (16-09-2018) is een uitzending uitgezonden van “Undercover in Nederland’ op SBS6, een programma waarin er schimmige werkzaamheden in Nederland onderzocht en aan het licht gebracht worden. Hierin worden een aantal "tantra"-masseurs of therapeuten benoemd die door het uitoefenen van hun werkzaamheden seksueel misbruik gepleegd zouden hebben. Graag zouden wij, als voorlichtingswebsite, onze reactie op deze uitzending willen geven.

Allereerst willen wij duidelijk stellen dat wij afkeuren hoe de "tantra"-masseurs, die genoemd worden in de uitzending, te werk zijn gegaan en dat het afbreuk doet aan Tantra als wetenschap, techniek en filosofie. Nooit mag er over de grenzen van iemand heen worden gegaan, dit staat voorop binnen de Tantra. Ook blijkt dat er vaak foutieve en incomplete informatie op de websites van de masseurs staan die afbreuk doen aan de oorspronkelijke betekenis van Tantra en waar Tantra om gaat.
Voorts komen er een aantal misvattingen met betrekking tot Tantra naar voren. Graag zouden wij deze misvattingen kort naar voren willen brengen.

Tantra kent een eeuwenoude geschiedenis. Oorspronkelijk was Tantra een wetenschap die alleen toegestaan werd uit te oefenen of te praktiseren wanneer men spiritueel vergevorderd was. Tantra is namelijk een zeer mystieke techniek die erop gericht is om de mens te ‘verlichten’ of (geestelijk) te verruimen (de betekenis van tantra is zoiets als ‘Verruiming’). Dit is mogelijk doordat er bij Tantra gewerkt wordt met onder andere de Kundalini energie. Het is belangrijk om bij een authentieke Tantra-behandeling zielscontact te maken, dit is een belangrijk aspect, maar dit is niet noodzakelijk. Bij Tantra gaat het absoluut niet om het bereiken van (seksueel) genot, wat bij prostitutie wel het geval is, maar door het verkrijgen van een climax kan men zijn of haar doel van verlichting (en eventueel andere doelen) bereiken. Ook kan Tantra de gezondheid bevorderen. Wanneer men reguliere seksualiteit praktiseert gebeurt er niks met deze Kundalini energie (de energie die vrijkomt bij een hoogtepunt of op weg daar naartoe) en gaat deze verloren.

Op een gegeven moment zijn er binnen de Tantra twee ‘paden’ ontstaan. Een linker, origineel pad, en een rechter, Westers pad. De verschillende stromingen zijn ontstaan naar aanleiding van de dominante opkomst van religies zoals het Christendom, waarin seksualiteit als taboe beschouwd werd en dus niet naar aanleiding van het vele misbruik zoals in het rapport wordt genoemd. Tantra in haar oorspronkelijke vorm is nooit misbruik geweest. Dit geldt ook voor allerlei andere mystieke praktijken, en ook deze werden, net als Tantra verboden ten tijde van de opkomst en het uitbreiden van diverse religies.
Met het afnemen van de macht van deze religies begon de interesse in allerlei oude mystieke wetenschappen wederom toe te nemen en werd er langzaam meer over Tantra bekend gemaakt, doch in de vorm van het rechter pad, waarin Tantra wordt gepresenteerd als filosofie, therapie, massage en het idee dat het koppels nader tot elkaar kan brengen. Soms wordt er genoemd dat door elkaar meer te vertrouwen men intensere orgasmes zou kunnen verkrijgen. Positief aan laatst genoemde is dat daar in elk geval Tantra geassocieerd wordt met seks. Inderdaad wordt bij Tantra gebruikt gemaakt van de energie die vrij komt bij een orgasme, en kan men er dus bij een juiste uitvoering van Tantra niet omheen om handelingen te verrichten die als seksueel geïnterpreteerd kunnen worden. Dit is echter met een compleet ander doel en in een compleet andere setting dan wanneer het gaat om prostitutie, waar het gaat om het ervaren van seksueel genot. Het is dus ten zeerste aan te bevelen om Tantra niet te verwarren of op te vatten als prostitutie, wil men de techniek, wetenschap en filosofie rondom Tantra waarborgen.

In de uitzending wordt ingegaan op het rapport waaruit blijkt dat er veelvuldig melding is gemaakt van strafbare feiten. Het rapport gaat er van uit dat er geen seksuele handelingen mogen worden uitgevoerd wanneer men Tantra praktiseert. Echter, uitvoering van Tantra in haar oorspronkelijke vorm is zonder deze handelingen niet mogelijk. Ook al wordt een duidelijke definitie van Tantra in het rapport niet gegeven, moet de conclusie worden getrokken dat Tantra in het rapport wordt geïnterpreteerd op een manier die niet overeen komt met de uitvoering van Tantra in haar oorspronkelijke vorm wanneer men stelt dat er geen seksuele handelingen verricht mogen worden bij het uitvoeren van Tantra. Hierbij moet de kanttekening gemaakt worden dat dit natuurlijk enkel gedaan mag worden in samenspraak met behandelaar en cliënt en dat de cliënt volledig juist geïnformeerd moet zijn. Op dit punt onderschrijven wij het rapport volledig. Voorts wordt in het rapport het voorstel gedaan voor een prostitutie-vergunning wanneer men tantra beoefening zou willen praktiseren. Naast dat dit enorm afbreuk zou doen aan de betekenis van Tantra, zou het ook niet stroken met de uitoefening van Tantra aangezien men zich geen therapeut mag noemen wanneer men een prostitutie vergunning heeft. De meeste cliënten die zich wenden tot een Tantra-therapeut komen nu juist om van allerlei emotionele problemen en blokkades af te komen, daar dus therapie geboden is. Naast dat therapie in de vorm van gesprekstherapie of allerlei andere psychologische therapieën hiervoor kan helpen, kan men dit ook zeker doen met Tantra, namelijk met behulp van de energie die vrijkomt. Door een lingham of yoni-massage is dit echter niet mogelijk.

Met het toenemen van interesse in Tantra is er allerlei foutieve informatie over Tantra ontstaan en worden er onwaarheden gemeld op diverse websites, waardoor misbruik sneller op de loer ligt. Nog erger is dat de commercie met gemak aan verschillende massages de term “Tantra” toevoegt, om het zo wat ‘specialer’ te maken. Wij denken echter niet dat de oplossing hiervoor ligt in het gebieden van een prostitutie-vergunning voor Tantra-behandelaars maar dat het zeer belangrijk is om betere informatie over Tantra te verschaffen en een onafhankelijke commissie in te stellen die hierop controles uitvoert. Tantra is naar onze mening een zuivere (levens)filosofie, techniek en wetenschap en het is ons doel/belang dat Tantra ook op deze wijze gepresenteerd zal blijven worden.